Friday, February 27, 2009

SEMBANG PETANG.

Salam hormat,

Hari ini masa agak pantas.Mungkin sebab Jumaat, keluar office agak awal dan kembali semula di meja ini jam sudah pukul 3:00 ptg. Tak banyak yang dapat di baca dalam blog kawan-kawan, cuma sempat menatap tajuk sahaja yang rata-rata semuanya mengenai kapal singh karam dan toll hike.

Ada beberapa email yang saya terima dan yang paling tragis berkenaan kemalangan ngeri di lebuhraya PLUS...(nasib baik bukan pasal tol plus yang naik tu.)
Salah satu email yang saya ingin kongsikan bersama-sama dan jadikan renungan dalam politik TUDUH dan SAMAN masa kini.


p/s..(hampir kepada bahasa asal yang saya terima).

katakan lah ada sorang pompuan nie yang hegeh-hegeh tekel mamat nie , walapon die tau yyg mamat nie dah ada isteri....

pastu awak dok mengata kat pompuan tu tiap2 ari walapon awak takdak kaitan langsong dgn pompuan atau mamat tu.

apa yg awak dpt???

pompuan tu insaf?...tidak kot.
mamat tu sedar?.. maybe.
pompuan tu dapat dosa?....kalo tuduhan tu benar, die berdosa (urusan dosa dan pahala adalah urusan Tuhan, bkn kite.)
awak dpt dosa sebab dok mengata?...??

kalo dok mengata keburukan walapon betul dibelakang org itu = mengumpat.
kalo dok mengata keburukan walapon betul dihadapan org itu = mengutuk
kalo dok mengata perkara tak betul = fitnah.
KALO TAK CAKAP APA-APA = TERHINDAR DARI DOSA MULUT.


Imam Ghazali pernah berkata " Aku sanggup meletakkan batu dalam mulut ku dari mengucapkan perkara yang tidak elok".

p/s...sebelum saya offkan laptop saya ini dan berehat untuk hujung minggu..(tak nak on da line la, kunun2nya masa hujung minggu untuk family...heheheh.)...see ya on monday....INGAT, TEPUK DADA , TANYA IMAN DI HATI.

Wassalam.